Tuesday, 1 November 2011

A.N.A.K.

Thanks Intan Berlian kerana tag saya untuk soalan2 macam ni... Best jugak dapat jawab soalan ni.. Rasa macam jawab exam jer...hahhhha..  Malas cakap banyak.. jom la kita baca sama2 yer... :-)

1. How old were you when your first child was born?
Umur saya 25 tahun... tapi dalam surat beranak Nurul Umur saya 24 tahun..

 2. What month and year was your youngest child born?
Nurul lahir bulan Mei yang lalu.. 22/05/2011.. pada pukul 10.02 mlm

3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
Gembira + terkejut sangat2.. Alhamdulillah Allah makmulkan doa kami berdua.. Saya kosong 8 bulan pastu barulah ada rezeki menimang cahaya mata..
4. Who did you tell first?
Cik Abang orang pertama yang tahu saya pregnant.. Lepas tu mak, ayah dan mak mentua saya..

5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy
Berat saya sebelum pregnant 48 kg.. Lepas tu berat saya naik jadi 60 lebih.. berbelas kilo jugak la naik... tapi selepas bersalin berat saya turun jadi 50 kg.. maintain la sampai sekarang...

6. What did you crave while you were pregnant?
Semua saya telan, pantang jumpa..hahha.. tapi yang saya tak boleh lupa tu saya teringin sangat nak makan buah menia.. Jenuh jugak la Cik Abang cari.. Eala bukan musim, susah la nak jumpa... bila dah jumpa makan tak ingat dunia.. dapat plak yang besar2 + manis.. perghhhh.....

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?
Nak tahu sangat.. mula2 tu kami berdua kalau boleh nak anak lelaki.. Tapi lama2 kami berdua tak kisah dah anak lelaki @ perempuan.. yang penting semuanya selamat... :-)

8. Did you have any complications during your pregnancy?
Alhamdulillah.. Takde, cuma muntah2 jer.. tu pun waktu pagi2.. 

9. How much did your first child weigh?
Berat Nurul waktu lahir 2.8 kg.. Lepas seminggu, berat Nurul turun.. Taim tu Nurul kena kuning.. teruk jugak. Hampir2 nak tukar darah... 

10. Was your first child early, late, or on time?
Nurul lahir awal seminggu dari tarikh jangkaan..

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?
Saya tak boleh lupa waktu Nurul kena sakit kuning... Setiap beberapa jam doktor akan ambil darah Nurul.. kaki tangan semua kena cucuk.. Sedih betul taim tu... kalau boleh saya nak ganti tempat Nurul.. Lepas tu alhamdulillah Nurul sihat.. Sekarang ni plak Nurul selsema.. tapi dah makin kurang..

12. What's your favorite part of being a mom?
Setiap saat semuanya indah... Dapat melihat perkembagan Nurul yang semakin hari semakin maju.. walaupun bekerja tapi saya tetap luangkan masa saya dengan Nurul..

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?
Bukan mudah menjadi ibu atau ayah..  Banyak benda terpaksa dikorbankan... Tapi saya gembira dengan kehidupan saya sekarang... :-)

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?
Pada saya paling penting mesti bersedia dari segi mental dan fizikal... jangan risau tentang kewangan kerana setiap anak ada rezekinya.. janji kita berusaha dan berdoa, insyaAllah akan dipermudahkan olehNya..

15. Did you always think you'd have kids?
Mestilah.. hihih. Alhamdulillah kehadiran Nurul menceriakan lagi kehidupan kami berdua.. 

16. What's been the biggest surprise about motherhood?
Ketika saya selamat melahirkan Nurul.. 9 bulan saya mengandungkan Nurul akhirnya saya dapat melihat Nurul lahir ke dunia ni.. Ya Allah bersyukur sangat2..

17. Are there things you miss about life before kids?
Rindu sangat sangak kecik2 dulu.. takda pikir apa2 pun.. yang tahu main jer...hihihi

18. How many children do you have?
Baru seorang.. Nurul Afiqah binti Abdul Rahman.

19. Do you plan to have any more children?
Yup, tunggu Nurul besar sikit dulu.. tapi kalau dah rezeki saya terima jer...hihihi

20. Who's the mom that you admire most? 
Dah semestinya mak dan mak mentua saya... (",)





Nurul umur sehari



Gambar terbaru Nurul ketika diusia 5 bulan..


10 comments:

IntaNBerliaN said...

dah jwb tag ni yer.. hihii

kalu xda entry nak wat.. jwb tag ni pun best gak kan.. dr xda entry jd ada entry.. hihii

SeputihSalju said...

muahahha.. macam tau2 jer kak ina ni..hihihi

wan nurul hezrina said...

salam kenal..kitapun jawab dah tag nie=)tq sudi jengah blog mummy kay=)

wan nurul hezrina said...

salam kenal..kitapun jawab dah tag nie=)tq sudi jengah blog mummy kay=)

SeputihSalju said...

slm kenal jugk..thnks follow blog saya :-)

IntaNBerliaN said...

karimah folow org guna blog ni, dah kua gambar ke blum ek?.. sbb dkt komen ada je kua gambo..

SeputihSalju said...

blm lg kak.. try jugk upload tapi tak blh.. taktau knp, tapi bila komen ada gmbr.. tu yg pelik tu.. pdhal guna gmbr yang sama...

IntaNBerliaN said...

xyah buat apa2 dah.. sbb kak ina dah pergi menyiasat dah pasal ni.. hahhahhahhahh *hebat kak ina ni, bukn stakat blh jd pakar motivasi tp blh jd pakar menyiasat*..hihii

kome dah blh follow org guna blog ni sbb bila kome follow dah kuar gambo.. tak caya kome g tgk dkt follower blog http://zahirahzahrin.blogspot.com/

gerenti terpampang buah anggur kome tu... hahhahah

so, mulakanlah tips2 yang kak ina bg utk memajukan blog kome tu yer.. hihii

GOOD LUCK

SeputihSalju said...

la eaker??dgn pantas sy g jnguk blog ni..hihii

haah ada la... hihi.. cmna kak ina tau ye??


InsyaAllah akan diusahakan..kalau kak ina tak bgtau kmpem sy taktau smpai skrg... btw, thanks a lot kak.. :-)

Nisa Greennnpanda said...

owh, nurul br 5 bln eh, hehe.. moge jd anak yg sihat & solehah!! ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...