Thursday, 5 January 2012

BIG BOOK untuk Nurul (",)

Hari sabtu baru2 kami jalan2 dekat Kuala Kangsar... Dah lama kami tak jalan2 dekat Kuala Kangsar.. Dulu waktu duduk sana rajin jugak kami jalan2 kat situ... Selalu kami jalan2 dekat Lembah Sungai Perak... Takpun kami ronda2 dekat Istana...

Balik dari jalan2 tu saya singgah la kedai buku... Kedai buku tu dekat area2 Kuala Kangsar jugak.. Sebenarnya saya nak cari buku2 kerja untuk kanak2 tabika, eala kan dah nak bukak sekolah... Dalam dok cari2 tu saya terpandang buku cerita ni... Tengok macam menarik jer... Tiba2 terasa nak beli untuk Nurul... Ini 1st time saya beli buku untuk Nurul...





Pada saya buku ni bagus sebabnya ayat2 dalam buku2 ni pendek2 jer.. Kira sesuai la untuk kanak2.. Buku ni gambarnya punya la besar,cantik + berwarna warni.. Kanak2 ni cepat tertarik pada benda yang berwarna warni... Perkataan dalam buku ni pun diwarnakan mengikut suku kata.. Contoh PADA.. So kanak2 boleh mengeja dan dapat menyebut serta sekaligus dapat membaca dengan cepat.... Selain itu, di muka surat belakang big book ni terdapat nilai2 murni yang ada dalam sesebuah cerita tu... So buku ni bukan just cerita2 kosong tapi terdapat jugak pekara baik yang boleh kita terapkan dekat anak2 kita... (",)


21 comments:

~diAhOntHeblOg~ said...

bagusnye tulisan die..besar senang nk membaca..

IntaNBerliaN said...

ooo buku ni... mmg bagus pun untuk nurul ni... ajar dia dr kecik minat buku.. :-)

ieda said...

bagus buku nie
akak pun ada beli ;)

Kakzakie said...

Kakak mula-mula ajar anak minat membaca membeli buku-buku begini ketika usia 3 tahun. Masuk 7 thaun anak kakak dah boleh membaca novel-novel...

Teruskan asal jangan ikut macam anak kakak yg suka baca novel tapi buku pelajaran adoi... asyik nak kena ingatkan aje...

SeputihSalju said...

haah kak diah, tulisannya besar senang nak bca...

tu lah kak ina... tp nurul cm takda respon sgt.. mgkin tak reti lg, xpala pelan2...hihi

ooo...ok kan buku ni kak ieda... sesuai utk kanak2..

eaker kak zakie??bgus la umur 7 thn dah boleh bca novel.. xpa kak pelan2 nnti mesti ank kak minat jugk dengan buku pelajaran...:-)

IntaNBerliaN said...

oo xpa..mula2 ni dedahkan je dulu dgn buku... bg dia pegang... dia koyak pun xpa.. dia dlm proses blajar... lama2 dh tak koyak... cam alisha kak ina ajar ms umo 3 bln lbh.. umo 8 or 9 bulan dia dh tahu guna buku... dh x koyak2 tp belek2 sambil tgk gmbo...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam.Dulu2 masa anak2 k.atie kecik mmg byk beli buku yg camni.Blh tgk gambar2 yg pelbagai warna & disamping itu dapat memupuk minat mereka membaca..
Alhamdulilah,usia anak2 k.atie 5 tahun...dah lancar membaca.

SeputihSalju said...

eaker??kiranya nurul dah lewat jugak la ni.. Nurul suker sgt msuk buku dalam mulut... tkt jugak tertelan cebisan kertas2n tu...


wah 5 thn dah pndai bca... jrg jumpa kanak2 5 tgun dah boleh membca dengan lancar.. kanak2 tbika sy 6 tahun baru boleh membaca, tu pun tak lancar sgt....kena mengeja sikit2.. sebenarnya ibu bapa nak kena bg komitmen sma kn kalu nk ank mereka pandai, takleh nk hrpkan guru jer...

*ZaFirAh* said...

Fira pun ingat nak beli buku2 macam tu kat adik Fira..si Awang^^

IntaNBerliaN said...

xdala lwt sgt... alisha pun dulu sm gak... pntang jumpa kertas ke buku ke apa2 je la mesti msk mulut.. kalu dorg terkoyakkan buku tu pun.. biarkn je... kita ni kne jd "xberkira"... walaupun dorg koyak tp sbnrnya dorg dpt jugak input... kira mcm blajo dlm diam la...hihii

a'aa yap.. kita parent ni pun kne ajar jugak ank2 dkt rumah.. xleh harap guru je... selain tu, kita jugak kne jd contoh dkt ank kita.. bila kita rajin baca buku... anak pun sedikit sebanyak akan terikut... cam kak ina n awg mmg selalu membaca.. tu yg alisha pun sama... buku kitaorg kalu dia xdapat smpai menangis2 nak... bila dah bg dia belek2... lps tu, dia dah puas, dia bg lah buku tu dkt kita semula... :-)

bg kak ina mengajar anak ketika kecik mmg pentinglah.. macam alisha.. kan kak ina ada beli sketcher dkt dia.. dulu dia tahu conteng je tak tahu padam... tp skrg dah tahu padam.. lg advanced skrg ni alisha bila guna sketcher tu bkn lg conteng merapu kekanan kekiri ke kanan ke kiri tp mcm dah buat lukisan pulak.... macam dia tgh blajo melukis... hahahhahhah

SeputihSalju said...

btl tu.. kalu kita tegah umpama mcm kita pthkan semangat budak2 ni.. sebenarnya bila budak2 ni koyak sekali gus pergerakan motor halus dia bergerak.... kdg2 kita tgk apa la ajar koyak2 tp kita taktau sebenarnya melalui koyak tu dapat menguatkan jari2 kanak2 tu.. nak pegang pensel xda la kekok...

eaker??ok la cmtu... dah makin pandai guna... tak sia2 la kak ina beli...hihihi, sy pun ingt nak beli jugk utk nurul....

tp dlm mendidik kita tak boleh menekan sgt... semua nak yg terbaik... tkt nnti anak2 ni stress.. mgkin kita tak nmpk sekarang tp kemudian hari... kalu boleh biarla berpatutan...

SeputihSalju said...

zafirah beli la utk adik.. pd akak bku ni ok...:-)

IntaNBerliaN said...

a'aa mmglah.. kita ajar ank xleh tekan sgt... umo cam alisha or nurul ni... cara dorg study adlh melalui permainan... alisha ni bkn kak ina ajar dia sambil kak ina duk sebelah... mengajar satu per satu tapi alisha jenis yg belajar sendiri

scara peribadinya kak ina bkn mengajar alisha selalu sbb kak ina sentiasa sibuk mengadap blog... hahhahhahha... kak ina cuma mengajar alisha apabila tgk dia mcm start nak belajar sesuatu & time tu kak ina akan support dia mean ajar dia... kalu tak... kak ina akn sibuk mengadap blog je.... hahhahah ayoyoyoooo

macam sketcher tu pun, bkn kak ina ajar dia guna tp dia sendiri pandai slps melihat kami guna... hihihii

alaa kak ina pun pun nya ibu yg terlalu rajin mengajar anak... malas gak sbnarnya!! hihiii... tp kak ina suka bermain dgn alisha sambil borak2...

mcm sketcher tu kak ina tak dedahkan alisha terlalu awal... kak ina hanya beli sketcher dkt dia slps dia pandai tgk buku.. kiranya kak ina ikut step by step la.. bkn apa, takut pen dkt sketcher tu tertonyoh ke dalam mulut kalu time dia blm pandai lagi...

Masya said...

amir kalau nampak buku macam ni mmglah teruja... kadang² tgk gambar siap tokok tambah cerita hihiihii....

cikpuanhady said...

ha'ah, mmg menarik buku ni, siap dia bezakan suku kata lagi..tapi zahra sampai skang tak reti hargai buku, mesti ada yg terkoyak, sabau aje la..

intan_blur said...

slm kenal..;)
buku yg menarik..
budak2 ni suke tgk gamba dulu kan..baru dorang nak baca,. ;)

♥AienNajwa♥ said...

waaa..mcm best jer bace buku2 mcm tu kan..hehe !

Zana Adieyza said...

bagus la buku ni.. nnti nak try beli buku macam ni utk anak2 buah zana la..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

so sweet ....bagus dari kecik2 blajar minat pada buku :))

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

so sweet ....bagus dari kecik2 blajar minat pada buku :))

asyraf ahmad said...

OK
sya just nak tahu je ape yg berlaku seterusnya cerita tu....

hahaha
acap
to my blog - Acapsuur (>,<)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...