Wednesday, 22 October 2014

Takkan lupa sampai bila2...


 kemalangan dengan van..

Awal tahun nih saya kena.. taim nih saya dengan cikgu 1 kelas dengan saya nak pergi pejabat.. dalam perjalanan tuh saya dari jauh dah nampak dah orang nih bagi signal nak cross.. saya pelan kan kereta.. tapi dia tak jugak lalu.. saya pikir takpe lah dia tunggu saya lepas dulu kot.. ntah macam mana dah dekat boleh pulak dia lalu.. saya pulak rasa macam dah tekan brek tapi boleh kena jugak.. adehhh.. sebaik lah kena sikit je..

Kebetulan ada peronda polis tengah buat rondaan. diorang berhenti dekat kami.. saya memang blur + terkejut taim tuh.. pegawai polis tuh suh saya tulis no plat van dan warna van tuh.. takut orang yang langgar kereta saya main lari je.. Pegawai polis tuh bagitau mana boleh cross ke kanan jalan tuh.. (kanan bagi pemandu van tuh). Diorang bagitau jugak tak boleh nak tolong saya lebih2 kecuali kalau saya buat report dulu.. takpe lah.. lepas pegawai polis tuh pergi saya pikir tepon cik abang je.. kali pertama kol berangkat tapi tengah2 bagitau pasal apa yang jadi dekat saya boleh pulak terputus.. pastu saya kol lagi.. 2, 3 kali jugak kol tapi tak angkat.. haaihhh cuak dah.. orang yang langgar tuh pulak dah bawak bos dia dengan dengan sorang lagi kawan dia.. semuanya 3 orang.. saya pulak 2 orang dengan cikgu 1 kelas saya tuh.. perempuan pulak tuh.. diorang dok tengok2 kereta saya.. sebaik lah tak lama lepas tuh cik abang sampai.. patut lah kol tak angkat rupanya atas motor.. dok pecut pergi arah saya.. 

Orang tuh dok sembang2 dengan cik abang.. dia bagitau nak tanggung semua.. eala dia yang salah.. menonong je lalu.. lagpun jalan tuh memang takleh cross.. ermmm, seminggu jugak lah saya pergi kerja naik motor.. sebaik takde mesyuarat dalam seminggu tuh.. kalau ada cik abang lah jadi mangsa.. tukang anto dan ambik saya.. hehehe.



SeputihSalju : dalam dok hati2 taim bawak kena jugak.. hurmm.. selalu kalau bukan kita yang langgar orang, orang pulak langgar kita... kadang2 bila tengok orang kemalangan jadi seriau je nak bawak kereta.. tapi tak bawak macam mana pulak nak pergi koje.. Kuatkan semangat je lah..


SeputihSalju : semoga kita semua sentiasa dilindungi olehNya.. Amin






 

Tuesday, 21 October 2014

Dah dapat jawapannya.. heheh

Terima kasih buat insan yang sudi kongsi tips dari entry nih.. Alhamdulillah.. setelah 3 tahun lebih akhirnya muncul jugak CPUV di blog suam-suam kuku saya nih... sebenarnya saya tak pernah terpikir saya akan dapat CPUV.. eala saya bukan selalu update pun.. kalau update pun entry yang biasa-biasa je.. kisah peribadi.. takda lah macam orang lain yang penuh dengan resepi, tips, tempat-tempat yang menarik.. opssttt kalau tempat yang menarik tuh ada lah secoet je kisahnya.. selebihnya banyak citer biasa.. kehidupan seharian..

Semoga dengan kehadiran CPUV dekat blog suam-suam kuku saya nih dapat meningkatkan lagi kerajinan saya untuk update blog.. dengan entry yang lebih bermakna.. InsyaAllah..





SeputihSalju : Terima kasih Nuffnang dan Zurich Insurance contest...





 

Monday, 20 October 2014

Pentingnya lesen kereta...

Dulu2 sebelum saya ada lesen saya selalu anggap perempuan yang bawak kereta seorang yang berani.. pastu kan bila perempuan tuh keluar je dari kereta dengan handbag dekat tangan.. macam bergaya je.. ahahaha. padahal bila saya dah berada pada situasi macam tuh saya rasa biasa je.. takde lah bergaya pun..ekeke. Nak tau dulu saya impikan kereta Myvi merah.. Masa saya konvo untuk Sijil Pendidikan Awal Kanak2 tengok ada yang datang naik Myvi Merah.. perghhh nampak menyerlah je warna merah tuh.. tapi tu sebelum saya ada kereta lah.. ni dah ada kereta comel nih dah tak heran dah kereta myvi merah.. hahaha.. Bersyukur apa yang ada.. kereta ni je yang mampu..ekekke.

Masa saya duduk Kuala Kangsar dulu susah bila takde lesen kereta.. bila barang2 tabika habis je mintak cik abang belikan.. takpun pembantu saya tolong belikan.. opstt takmo panggil pembantu saya panggil cikgu lah.. lagi manis.. sebaik lah dia ada lesen kereta + kereta.. mudah dia bergerak sendiri. tak macam saya kena harapkan cik abang... bila pindah Bagan Datok, cik abang paksa saya ambik lesen.. ada bagusnya cik abang suh saya ambik lesen kereta.. senang saya nak pergi mana2.. kesian pulak nak harapkan cik abang bawakkan.. eala kami kan lain2 cabang.. kalau kebetulan cik abang sibuk, saya pulak mintak tolong kesian pulak rasanya.. saya kalau boleh usaha sendiri beli.. terutama barang2 tabika @ berkaitan kerja saya.. kalau barang2 rumah tuh sama2 lah.. kalau kebetulan nak masak habis saya start je kereta beli.. sebab nak bawak nurul.. kalau saya sorang naik motor aje.. ehehe. kalau tak berkesempatan baru lah mintak tolong cik abang.. Takpun pergi sama2 beli.. sambil2 tuh boleh lah jalan2 cuci mata... ahahah. Alhamdulillah, syukur saya di kurniakan suami macam cik abang nih.. tak berkira pun bila saya mintak tolong.. ringgan tulang.. bila ada yang menolong bertambah ringan la kerja saya...  (",)




Alhamdulilah..




SeputihSalju : Sebenarnya banyak kepentingan kalau kita ada lesen kereta kan.. rasanya semua dah tau.. takyah lah saya tulis.. hehehe




SeputihSalju : Saya pun dalam proses belajar.. kalau pergi dekat2 dah lepas dah cuma jauh2 sikit belum ada keberanian lagi... kena selalu bawakkan baru hilang rasa gugup..
 





 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...