Thursday, 23 April 2015

Resepi Apam Susu

Dah lama saya cuba buat resepi Apam susu.. Kalau tak silap, saya buat masa waktu balik kampung bulan 2 atau 3 yang lalu.. dah lama pun tu yang sampai terlupa bila buat...ekekeke. Tapiiiiii mood M untuk tempek kat blog tu menebal sangat.. tambah2 sekarang ni dah mula latihan potensi.. haishhh lagi bertambah lah M nya....adehh.  Tapi bukan boleh layan sangat M nih.. kalau layan habislah blog saya bersawang..hahaha. 

Resepi Apam Susu ni kakak saya yang kat penang tu share.. Dia pun ambik dari group masakan kat FB la tuh..ekeke. Kongsi2 ilmu.. tak rugi tau.. dapat jugak tambah "saham" kat sana.. (",)

Kebetulan jugak bahan2 nak buat Apam susu ni semuanya ada kat rumah mak saya.. ala bahannya pun mudah bebenor.. tu yang saja gatai2 tangan cuba buat.. Alhamdulillah menjadi..hehehe.




 Saya selitkan sekali Resepi Apam Susu.. Mana lah tau kot2 ada yang nak cuba..muehehe



SeputihSalju : Kalau ikot resepi asal 1 cawan gula halus tapi saya kurangkan sikit.. saya kurangkan dalam 1 @ 2 sudu camtu lah.. konon2 taknak manis sangat..hehe.

SeputihSalju : Pewarna, saya guna pewarna hijau dan pati sirap tuh.. Tapi saya letak tak banyak.. tu yang nampak x berapa cantik.. hehe. TAPI rasanya tetap SEDAP...!!!












Wednesday, 22 April 2015

Capan menggunakan penutup botol

Percubaan pertama saya buat capan @ cap menggunakan penutup botol.. selalunya saya buat aktiviti capan guna batang pisang, batang betik, bawang... Tapi kali ni saya guna penutup botol.. ala penutup botol air mineral tu haaa.. konon2 nak test menjadi ke tak bentuknya... muahahha..






 Hasilnyaaaaaaaaaa.... menjadi kan bentuknya.. ehhh jap2 waktu kita tekap penutup botol dekat warna memang ada terbentuk belon kat bahagian dalam penutup botol.. kita tiup sikit supaya belon tu pecah.. kalau tak tiup kita tak dapat bentuk bulat macam warna ungu tu tapi bentuk bulat macam warna oren.. rujuk gambar dekat bawah ye.. hehehe. Tak reti nak terang lebih2.. harap2 paham la ye.. muehehhe.

 
Tahun depan boleh buat lagi..kihkihkih (",)






Friday, 27 March 2015

Erti @ Maksud Surah Al Fatihah


Salah satu video yang rajin saya pasang.. bukan dekat rumah je saya bukak tapi dekat Tabika jugak.. Kanak2 kalau ada selingan video2 macam ni memang bersemangat diorang tengok.. sekejap je diorang boleh hafal.. Ni salah satu teknik menarik minat kanak2 untuk belajar dan kembali fokus bila lama2 dengar cikgu bercakap..hahahha.

Video ni saya ada share kat Fb jugak.. erkk nak tempek sumber dari mana saya dapat tapi malas pulak bukak Fb.. adehhh. Harap2 Hamba Allah yang buat + upload video nih mintak halal ye saya ambik.. Lagipun dapat jugak tambah "saham" kat sana nanti.. Terima Kasih.

video







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...