Tuesday, 6 December 2016

Kenduri Akikah dan naik buai Muhammad Yusuf

entry lama.. 13/3/2016


Alhamdulillah selesai kenduri aqiqah dan naik buai Muhammad Yusuf... kebetulan kakak saya yang sulung belum buat aqiqah lagi untuk anak2 dia... kami sepakat kongsi2 bahagian tumbangkan seekor lembu terus dan buat pada hari yang sama kakak kedua saya kahwin.. senang sekali jalan... 

Selain kenduri aqiqah, saya buat naik buai untuk Yusuf jugak.. dulu kakak Nurul buat.. si Yusuf pun kena lah buat jugak... adil..ekeke. eehhh ala dah alang2 buat kenduri sekalikan je lah naik buai tuh... Buaian pun saya buat takde beria2 pun... still guna cara lama.. kata orang janji buat je... hehehe.






Bulat je Yusuf taim ni... sekarang ni dah lasak.. hilang bulat2 ketul2 dah... hehehe.







SeputihSalju : Ya Allah engkau jadikan lah anak2 ku anak yang soleh dan solehah, taat pada perintahMu, mendengar kata orang tua... berjaya di dunia dan di akhirat.... Amin Ya Rabbal Alamin






Thursday, 10 November 2016

Kasar tapi sebenarnya sayang....

Itu cara kakak Nurul sayang adik dia Yusuf... Sebenarnya saya tahu Nurul ni sayang sangat dekat Yusuf... Buktinya bila Yusuf menangis Nurul akan pujuk.. bagi mainan, main "chak2".. kadang2 bila saya tengah kalut2 Yusuf menangis Nurul akan datang bagi mainan dekat Yusuf.. tunjuk video dalam hp dekat Yusuf..

Nak tahu Yusuf ni ada masalah keliru puting... puting botol tu dia tolak.. jenuh saya mencari puting yang sesuai dengan Yusuf  dan akhirnya jumpa.. Yusuf kalau dengan saya memang direct so bila dah lama tak guna botol mula lah menangis.. Kebetulan waktu Nurul dekat rumah mama @ pengasuh diorang, Yusuf menangis taknak hisap botol dan kakak pun datang pujuk adik... walaupun pujukan tu tak berjaya tapi sekurang2nya kakak berusaha kan.. hihihi..

Walaupun orang sekeliling bila tengok Nurul picit2 pipi Yusuf.. usik2 yusuf semua tegur.. kata kasar. kesian adik... Tapi saya tahu dalam kasar2 Nurul ada lembutnya.. kita ibu dan bapa yang sentiasa ada dengan anak2 kita... kita lebih kenal mereka kan.. orang sekeliling jumpa sekali sekala terus buat kesimpulan macam tuh... memang saya tak ambik kisah pun apa orang cakap dan biasanya saya akan terangkan yang kakak sayang adik.. cuma cara tu kasar sikit... iya lah Nurul dah lama sorang2, main sorang2.. pendek kata segala2nya seorang dan bila ada Yusuf mesti lah dia layan Yusuf dengan cara yang dia dah biasa...

Erkk... tapi takdelah kami biar je kan cara Nurul macam tuh... biasanya bila Nurul terkasar sikit saya akan terangkan dekat Nurul... bagitahu cara dia tu buat Yusuf sakit... Alhamdulillah Nurul mula paham... Ibu dengan ayah sentiasa doakan yang baik2 untuk kamu berdua... sayang kamu berdua...




SeputihSalju :Yang mana baik kita ambil.... pikir yang baik2, sebut yang baik2, tulis yang baik2, doa yang baik2, InsyaAllah yang datang pun baik2...

SeputihSaju : Hati kena KENTAL...!!!!

Monday, 29 August 2016

Set bacaan untuk Kakak Nurul

Usia Nurul dah 5 tahun 3 bulan... rasanya dah patut saya ajar dia membaca... saya ajar membaca menggunakan kaedah mengeja... kaedah yang saya belajar dulu2 di masa sekolah..hehehe.. sekarang ni ada pelbagai kaedah kan.. tak kisah lah guna cara @ kaedah apa sekali pun asalkan matlamat kita sama.. nak anak kita boleh membaca kan.... bukan setakat membaca, menulis, mengira.... sebagai persediaan bila masuk tahun 1 nanti...

Set bacaan ni saya ambil dari FB... sama ada dalam group @ di personal FB... itu pun setelah mendapat keizinan dari tuan tanah...saya jenis kumpul2... nampak je sesuatu yang sesuai untuk kanak2 saya akan mintak izin share... dalam handphone saya ni bukan penuh gambar2 kami anak beranak tapi penuh dengan lembaran2 kerja, set bacaan, aktiviti2 yang sesuai untuk kanak2 Tabika @ Prasekolah...

Saya print, laminate, tebuk lubang dan letak ring... bagi tahan lama dan mudah kanak2 ni nak selak.. takde lah berterabur... hehehe. Saya buat 2 set tau.. satu untuk Nurul dan satu lagi untuk letak kat Tabika... Setiap pagi sebelum sesi pembelajaran bermula saya akan panggil seorang @ 2 orang untuk membaca di hadapan saya... pagi2 ni otak tengah cergas.. so gunakan dengan sebaiknya dengan ajar diorang membaca... ekekeke.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...