Friday, 19 February 2016

Kasih Sayang seorang ayah..

entry lama yang terperam dalam blog...

Sekarang ni dekat Taman kami duduk banyak pulak nyamuk.. dah pasang jaring2 dekat tingkap pun masih ada jugak nyamuk.. 3, 4 hari taman kami nih asyik kena sembur.. sebab dah ada kes, tu yang diorang datang sembur.. isk2 risau je..

Ok berbalik pada cerita asal.. ada satu malam tu Nurul tidur awal, kalau petang Nurul tak tidur kompem malam tu tidur awal.. pukul 8 lebih dah tidur.. saya nampak cik abang masuk dalam bilik lepas tu marah2... bila tanya marah kat sapa, katanya marahkan nyamuk... nyamuk dok gigit nurul... Tengok bertapa sayangnya ayah terhadap anaknya.. sampai nyamuk gigit pun di marahnya nyamuk.. hehehe. 

Tapi itu lah sikap kita sebagai ibu bapa kan... kalau boleh nak jaga anak sebaik mungkin... taknak apa2 terjadi dekat diorang.. Doa saya semoga Nurul menjadi anak yang tahu menghargai pergorbanan ibu & ayah... Aminn..









 

Gigi Nurul dah ada 6 batang...

Ni entry yang terperam lama dalam blog... Saya ni jenis suka taip2 lepas tu simpan... so sekarang ni saya dalam misi nak clearkan bahagian draft tuh... runsing banyak plak entry yang tersimpan.. entry yang ni saya tak perasan tahun bila punya...hahaha. Apa2 pun saya nak publish jugak supaya nanti adalah kenangan dekat Nurul... (",)

Sebenarnya dah lama saya nak update perkembangan Nurul ni tapi tak berkesempatan plak... Rasanya hampir sebulan lebih saya tak update cerita tentang Nurul ni... Last sekali masa bulan 12 tahun lepas yang saya ada cerita yang Nurul dah tumbuh gigi... Sekarang ni gigi Nurul dah tumbuh 6 batang, 2 dekat bawah dan 2 lagi dekat atas... Kesemua gigi Nurul tu tumbuh hampir serentak... Sekarang ni senang sikit la nak bagi Nurul makan sebab dah ada gigi..

Bila dah ada gigi ni Nurul suker sangat la mengigit... yang paling tak tahan tu taim menyusu la... Mula2 elok jer menyusu pastu bila dah kenyang ibu pulak dapat hadiah dari dia... lagi satu Nurul ni suka sangat pegang tuttttt tu... Contoh Nurul menyusu sebelah kanan pastu tangan Nurul akan belah kiri dan sebaliknya... Tapi tak sampai mengentel; lagi la... Mungkin Nurul belum jumpa skill nak menggentel lagi tu... hehehe. Kalau tak silap saya, biras saya pun alami benda yang sama jugak...

Ni selingan.. nak tau tadi saya bagi lah Nurul dengar lagu ABC dekat tv.. yang saya plak lari2 sekejap bukak laptop..Baru je saya nak duduk dekat depan laptop tiba2 Nurul datang tarik tangan saya.. Ingatkan nak suruh teman dia tengok tv tapi sebaliknya pulak dia yang suruh saya tengok tv... hahaha. adehh..

Nurul pulak nak tahu buat apa? dia pulak dok panjat kerusi nak main laptop saya... isk2..panjang akai budak nih.... hehhehe.









Thursday, 18 February 2016

Imbas kembali....

Entry lama yang terperam dalam blog....


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah di atas Anugerah ini Ya Allah.. Sesungguhnya apa yang telah di rancang olehMu adalah terbaik buat hambaMu ini... 

Setahun saya menunggu... saya habis belajar bulan 6/2014... memang dari bulan 6/2014 sampai lah ke bulan 4/2015 kami berusaha... Tapi sebanyak mana pun kita usaha kalau belum di Izinkan olehNya tak menjadi jugak kan...

Setiap kali miss p datang kecewa, sedih, macam2 rasa dalam hati ni... hanya yang mengalaminya je akan tahu apa yang saya rasa... Ohya bulan sebelum tu miss p saya dah lewat... lewat 2 hari.. Masa tu saya memang berbunga2 dah.. berharap kali tu ada... Tapi Allah Maha Mengetahui... Allah nak bagi yang TERBAIK buat kami... 

Serius lepas kes miss p lewat tuh untuk yang ni memang saya tak pikir pun.. takde nak excited lelebih.. sampai lah saya dah lewat 3 hari.. saya bagitau cik abang... cik abang pun macam saya...siap cakap esok lusa datang lah.. eala bulan sebelum tu pun saya dah lewat kan... 

Dah masuk hari ke 4 miss p tak datang jugak saya whatsapp cik abang.. cik abang tanya nak beli UPT... saya cakap terpulang lah.. ingatkan cik abang tak beli.. rupa2nya beli... Mula2 nak test petang tapi tak jadi... takut pun punya pasai... ehehe. Saya bagitau cik abang takut nak test... tertiba cik abang pegang perut saya dan cakap ada baby ni... alolo romantik pulak... selalunya tak pernah pun macam tuh...

Lepas maghrib saya beranikan diri test... keputusannya Positif... Ya Allah syukur sangat2... mata saya berkaca menahan air mata... saya tengok cik abang tersenyum sambil mata berkaca... saya tahu apa yang cik abang rasa... Akhirnya Allah makmulkan permintaan kami.... Alhamdulillah..

up gambor UPT walaupun kabur....





 


Wednesday, 17 February 2016

Semuanya dah terpadam

Alahai... semalam saya godek2 gallery dalam handphone sekali saya terperasan video2 & gambor dalam whatsapp saya dah terpadam... sebelum tu saya ada padam2 gambor tapi ntah saya ada salah tekan apa2 kot... tu yang terpadam semua gambor dalam whatsapp... iskk ni yang rasa nak marah kat diri sendiri nih... kenapa lah saya tak transfer masuk laptop.... kalau setakat gambor biasa2 tu takde hal sangat pun... ni ada lembaran2 kerja untuk anak2 kecil terpadam sama.. bukan setakat lembaran2 kerja, resepi2 yang kawan2 share pun terpadam jugak... 

So alang2 saya tengah update blog baik saya transfer siap2 isi dalam handphone masuk laptop... taknak tangguh2 dah.. kalau tangguh2 jadi macam nih lah... ok lah si kecik dah menangis... nanti ada masa saya update lagi..... Assalamualaikum....







Tuesday, 16 February 2016

Hasil seni Nurul...

Entry lama yang terperam dalam blog

Tersenyum saya tengok lukisan Nurul.. Pandai pulak dia lukis muka ibu, ayah dan dia.. ala2 kartun gitu... yang pasti bakat melukis bukan ikot saya.. sebab saya tak berbakat bab2 melukis nih... Tapi dalam tak berbakat tu, bila melukis kat sekolah dapat pujian dari murid2.. ahahahha. kembang lah cikgu sekejap..ekekeke. Bukan murid2 je puji anak sendiri pun puji.. pada diorang saya lukis tu cantik sangat dah... padahal kalau orang berseni tengok tepuk dahi dia.. kah kah kah..

Agaknya Nurul ni ikot bakat abang saya.. sebab saya ingat lagi abang saya masa zaman sekolah2 dulu suka sangat melukis.. buku penuh dengan lukisan je.. erkk, tapi family sebelah cik abang tak pasti.. tak pernah tanya... agaknya ada kot jugak yang berbakat..hehehe.

Ok, saya tak tangkap gambar.. saya buat video terus.. jom tengok perbualan ibu dan anak...hehehhe.

video






SeputihSalju : Lukisan nurul pada bulan mac lalu...








Genap 7 tahun....

Entry lama yang terperam dalam blog...

Sekejapnya masa berlalu... 1/12/2008 hingga 1/12/2015 genap 7 tahun saya berkhidmat di Jabatan KEMAS dan 7 tahun jugak saya sebagai pendidik anak2 kecil... bermula di Kuala Kangsar dan sekarang di Bagan Datoh... Next.... di mana pulak ye...hehehhe.

Macam2 ragam yang saya jumpa sama ada melalui anak2, ibu bapa dan masyarakat setempat.  bukan mudah tapi tu semua banyak memberi pengalaman yang berharga dan mematangkan saya... kadang2 guru perlu jugak pandangan dari ibu bapa dan orang sekeliling kan.... cuma yang tak sedap tu kebanyakkan ibu bapa suka bercerita sesama mereka tanpa merujuk kepada guru secara terus.. ermm... sabar banyak2 je lah...

Semoga saya terus bersemangat dalam mendidik anak2 kecil agar mereka berjaya di dunia & akhirat... dapat membantu kedua Ibu bapa, keluarga dan masyarakat.. In shaa Allah






SeputihSalju : Memperbaiki apa yang kurang... itu yang saya ingin lakukan... Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan olehNya.. Amin..




Monday, 15 February 2016

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 6

Ya Allah cepat betul masa berlalu... Sabtu 13/2 genaplah 6 tahun usia perkahwinan kami.. Alhamdulilah,, Alhamdulillah.. Alhamdulillah Allah makbulkan doa kami suami isteri untuk menambah " ahli baru" dan tarikh 13/ 1/ 2016 lahirnya permata hati kami yang kedua...

Memandangkan saya tengah berpantang sekarang ni, tak dapat lah nak sambut.. ala bukan sambut beria2 pun.. just "makan besar" je..hihihi. (^_^)



Abang... ayang doakan semoga perkahwinan kita ini akan berkekalan hingga ke jannah... semoga ikatan ini sentiasa dalam keredhaanNya.. Suka dan duka kita tempuh bersama.... semoga kita menjadi Ibu & Ayah yang TERBAIK untuk dua permata hati kita dan seterusnya.. Amin Ya Rabbal Alamin... 


Hari ni tergedik sikit nak tayang gambor kahwin kami... Rasanya saya tak pernah lagi tunjuk kat blog... So layannnnn.......... muehehe.

 






Sunday, 14 February 2016

Selamat Petang

Selamat petang semua.. Alahai rindu dekat blog... dah lama saya tak update citer2 terkini...  Dalam entry INI saya dapat komen dari Sue... Sue tanya bila due date saya... Untuk pengetahuan Sue dan semua due date saya 22/1/2015 dan Alhamdulillah saya telah selamat bersalin pada 13/1/2015..

Keluar je wad saya terus balik kampung dan berpantang dekat sana.. Tapi tak dan habis pantang saya balik ke rumah kami di BD... harini hari ke 33 dan ada 11 hari lagi untuk saya habiskan tempoh berpantang... hehehe.

Ohya, korang semua buat kudap apa petang2 ni ??? kompem sedap2 kan.. kudapan saya macam biasalah biskut + air milo... tengah lapor makan tu pun dah sedap tau.... kikiki. 



 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...