Thursday, 29 September 2011

Pengalaman yang tak boleh di lupakan

Malam tadi saya dapat mesej dari penyelia.. Penyelia mintak saya dan beberapa guru tabika pergi mesyuarat dekat Teluk Intan.. Bila dapat tahu tu saya dah susah hati dah.. Eala macam mana saya nak pergi pejabat.. Sebelum ni kalau ada mesyuarat saya selalu tumpang kawan.. Tapi kawan yang biasa saya tumpang tu tak pergi plak esok.. aduh.. 

Saya pun cerita la dekat cik abang... Mula2 cik abang kata boleh tolong hantarkan tapi saya kena keluar awal la.. Saya plak tak berani nak keluar awal... Takut tiba2 ada pengawai dari Negeri datang tanya guru tapi guru takda... Satu masalah plak nak menjawab dengan penyelia nanti... 

Saya pun ambil keputusan pergi sendiri jer la... Saya ni dah la tak reti bawak kereta, lesen plak takda.. So bila jadi macam ni mula la kelam kabut.. Saya cuma tahu bawak motor jer.. Pagi2 waktu sampai kelas saya terus telefon kawan2 yang sama2 pergi mesyuarat tu... Kot2 ada yang bawak kereta.. Tapi kawan2 takda plak yang bawak kereta.. Semua naik motor jer... Saya pun bagitahu la nak pergi sekali.. Kiranya kami konvoi ramai2 la... 

Mula2 saya bawak motor ok jer... Jalan pun taim tu tak sibuk sangat.. Tak banyak kereta dan lori.. Dalam sedap2 bawak tu tiba2 saya rasa lain macam jer.. Motor saya mengelewang .. Sekejap ke tengah dan sekejap ke tepi... Makin lama makin teruk plak.. Saya dah tak sedap hati dah... Saya pun ambik keputusan behenti sekejap.. Nak tengok la apa masalahnya.... Bila tengok jer, saya nampak tayar motor saya dah kempis... Mula la saya panik.. Eala 1st time jadi camni.. 

Saya cuma teringat nak telefon cik abang jer... Telefon cik abang konon2 nak mengadulah..  Nak mintak tolong... Tapi cik abang bagitahu dia kena pergi Ipoh... Kena hantar barang.... Saya pun tanya la cik abang kot2 cik abang tahu kat mana kedai motor yang terdekat..  Cik abang bagitahu dekat depan ada kedai motor tapi saya terpaksa naik la motor.. Takkan nak tolak plak... Bayangkan la saya naik motor tayar yang dah kempis... Kecut perut tain bawak motor tu.. 

Alhamdulillah sebaik la betul ada kedai motor.. Saya pun suruh la tauke tu tengokkan kejap.. Tauke tu bagitahu tayar pecah.. Kena tukar yang baru... Saya tanya tauke tu lama ker kalau nak tukar tayar tu.. Tauke tu bagitahu 15 minit jer... Dalam hati saya cakap lamanya.. Saya dah la nak cepat pergi menyuarat.. Isk.. Geram betul la.. Taim ni la plak motor ni nak buat hal.. So saya ambik keputusan ambil motor lepas habis menyuarat...

Lama jugak menyuarat... Dekat pukul 2 petang baru habis mensyuarat tu.. Saya sampai dekat kedai motor tu pukul 3 petang.. Tauke tu bagitahu tayar dalam tu pecah.. Tayar tu belipat2.. Saya tak berapa paham sangat sebenarnya tapi malas nak tanya dah.. Tambah plak badan tengah letih... Lepas bayar tu saya pun terus pulang ke rumah.. Saya sampai dekat rumah tepat pukul 4.. Tak masuk rumah pun.. Terus ambil Nurul.. Rindu giler kat Nurul.. Bila tengok jer Nurul hilang perasaan penat ni...  

Wednesday, 28 September 2011

Selesai sudah Hari Potensi Peringkat Daerah..

Fuh... Lega sangat... Dalam entry ni, saya ada bagitahu yang saya tiap2 petang melatih kanak2 tabika untuk acara bola jaring.. Alhamdulillah pasukan kami menang.. Dengan jaringan 10 berbalas 1... Macam tak percaya jer pasukan kami boleh menang.. Bukan apa, masa latihan kanak2 ni main2 jer... Kita punya terjerit2 bagi arahan suruh baling kat kawan2, tapi boleh plak kanak2 ni buat tak tahu jer.. Siapa2 yang dalam situasi camtu pun mesti sakit hati kan.. 

Hari Jumaat ni pasukan kami akan ke Parit Buntar plak... Yang ni untuk peringkat Negeri.. Lawan2 plak semuanya handal2... Peluang nak menang memang tipis la.. Tapi tak menang pun takpa yang penting kanak2 ni enjoy... Ok la tak tahu nak cita apa dah...hihihihi.. Kita tengok jer la gambar2 kat bawah ni... ^_^


Team Bola Jaring











Berkumpul untuk mendengar keputusan dan mengambil hadiah..

Tuesday, 27 September 2011

Saya dapat hadiah BOOKMARK!!!

Yeay2 dapat hadiah....heheh.. Actually hadiah ni dah sampai semalam dah tapi tak sempat nak update kat blog... Nak tahu saya dapat hadiah apa?? Saya dapat Bookmark.. Cantik tau Bookmark ni... Saya suker sangat... Thanks ye Kak Tihara... 


 Bedebar2 waktu nak buka sampul ni...hahahahha


 Ini la hadiah yang saya dapat...BOOKMARK... Warna purple.. Cantiknya, saya suker sangat.. ;-)

 Oh ye Kak Tihara juga mengambil tempahan kepada sesiapa yang berminat.. Pada saya hasil tangan Kak Tihara memang memuaskan hati... Cantik dan bentuknya pun pelbagai.. Harganya pun berpatutan.. Kiranya sesuai dengan semua perigkat umur... Sapa2 yang berminat bolehlah ke blog Kak Tihara...

Monday, 26 September 2011

Berdua dengan Nurul jer... sobsob

Harini sampai rabu Saya tinggal berdua jer dengan Nurul.. Cik abang ada kursus plak... Actually saya nak ajak my mum datang teman saya tapi cik abang tak bagi.. Cik abang takot menyusahkan my mum plak.. Lagipun my dad tak suka jalan jauh2.. So niat nak ajak my mum tu cancel la... Nak tau ni 1st time Saya n Nurul tinggal berdua... Dah la tempat baru.. Saya plak tak berapa biasa lagi dengan kawasan sini... Harap2 Nurul tak meragamm... Saya ni paling takot kalu tiba2 Nurul menangis tengah malam.. Isk2 mintak jauh la semua tu kan..

Sunday, 25 September 2011

Kenduri Aqiqah & Kenduri Naik Buai Nurul

Hari raya baru2 ni saya dan cik abang buat kenduri Aqiqah dan kenduri Naik Buai Nurul.. Actually saya ni teringin nak buat sekali kenduri Cukur Jambul... Tapi cik abang tak berapa bagi, lagipun rambut Nurul tak berapa nak ada sebab masa dalam pantang kami dah cukur rambut Nurul..... So saya buat keputusan tak jadi la cukur jambul... Just kenduri Aqiqah dan Naik Buai jer...huhuhu. 

Kami buat kenduri tu sekali dengan abang saya.. Abang saya pun baru dapat baby jugak... Kiranya join adventure la.. Nak tahu dalam tahun ni mak saya dapat 2 orang cucu.. InsyaAllah bulan November ni dapat seorang lagi cucu...hihihi... 

Mula2 perancangan kami 1 family nak buat kenduri tu hujung bulan September... Tapi bila fikir balik nanti kami semua kena mintak cuti lagi.. Lagipun baru lepas cuti hari raya kan.. So kami 1 family pun buatlah kenduri tu pada hari raya ketiga.. Lagipun hari raya ketiga tu kan cuti umum... Ramai betul yang datang pada hari tu.. Sedara mara yang dah lama tak jumpa pun datang jugak.. Eala masing2 duduk jauh dan taim camni la pun nak jumpa... hihihi. Kiranya yang datang kenduri tu sekali dengan datang beraya la.. 2 dalam 1...hehehe..

Nurul mula2 pelik jer duduk dalam buai ni... tapi lama2 dok senyum sorang2...



Mana Nurul tak senyum, ada orang tolong buaikan....hihihi



Last2 nurul pun tertido.. hihihihi

Yang ni plak sepupu Nurul... Zafirah


Lupa nak bagitahu, buaian ni saya dan cik abang buat.... 1st time buat ni....hihihi

* nanti saya nak upload gambar raya kami betiga plak ;-) *

Saturday, 24 September 2011

Cik Abang belanja makan...hihihi

Alhamdulillah.... Kenyang betul makan tadi.. hihihi. Actually kami takda plan pun nak makan kat luar.. Tup2 balik dari latihan bola jaring tadi cik abang ajak makan kat luar.. Cik Abang cakap kesian kat saya balik penat2 pastu nak masak plak... Kebetulan cik abang dah dapat gaji, tu yang bermurah hati nak belanja saya makan tu..hihihi.. Gurau jer Abang.. Jangan marah ye ;-). Lagipun bukan selalu kami makan kat luar... Rasanya last kami makan kat luar hari raya haritu... 

Bila dah jarang makan kat luar tu, automatik la kami tak tahu kat mana restoran yang sedap.. So kami pilih Restoran Medan Ikan Bakar. Ni 1st time kami makan kat situ. Kiranya sedap jugak la makanan kat situ..  Sampai 2 pinggan la saya tambah... hahhaha. Menu kami semestinya la ikan bakar ... Nama pun restoran Medan Ikan Bakar.. :-) Tapi yang tak bestnya saya terlupa nak tangkap gambar... isk2 rugi betul..!!!. Apa2 pun thanks cik abang belanja makan tadi.. ;-)


 

Makan2 dekat Kampung Pelet

Akhirnya dapat juga saya makan nasi beriani dekat Kampung Pelet...hihihi. Hari raya baru2 ni saya n family cik abang pergi makan nasi beriani dekat Kampung Pelet.. Actually, ni 1st time saya makan kat situ... Sebelum ni, saya selalu dengar cik abang bagitau makanan kat situ sedap..tapi saya ni takda la ambik pot pun apa yang cik abang cerita... Dah la pergi makan kat sana tak ajak pastu nak cerita kat saya plak.. Mestila la saya jeles..huhuhu

Malam tu kami semua order nasi beriani.. Cik Abang n adik2 ipar saya order nasi beriani paha kambing... Nak tahu paha kambingnya punya la besar.. puas la bila kita makan..hihihi. Nak tahu plak saya order apa??

Tadaaaa....



Ini la yang saya order... Nasi beriani ayam kampung.... Perghhh.. sedap tau...Habis 1 pinggan saya makan..hahhaah.. 


Kami order jugak sate arnab.. Sedap tau.. Semua makan sorang secucuk jer... Daging arnab tu lembut jer... Kuah kacangnya pun sedap... Kiranya semua makanan kat situ sedap2 la...hihihi. Nak tahu, sampai sekarang saya asyik teringat2 jer kesedapan nasi beriani ayam kampung n sate arnab ni...hihihi.. Hope lain kali boleh la ajak cik abang makan kat situ lagi. ;-)



Friday, 23 September 2011

Minggu yang memenatkan...

Aduhai... Minggu ni saya takde rest langsung... Selesai 1 keje datang plak keje lain.. Tapi takpe la dah tugas, kena la jalankan jugak...huhuhu. Entry ni saya tulis selepas selesai latihan bola jaring.. Jangan salah paham plak, sebenarnya bukan saya yang main bola jaring tapi kanak2 tabika yang main...hihi. 

Minggu depan kanak2 ni dah start lawan kat Teluk Intan n kalau menang, kanak2 ni akan pergi ke Parit Buntar plak... Kampung cik abang saya..hihihi. Yang kat Parit Buntar tu untuk peringkat Negeri, kiranya wakil Teluk Intan la..hihihi. Nak tahu, sebenarnya semua kanak2 ni berbakat, cuma perlu diasah jer lagi.. So kita sebagai ibu bapa jangan la halang kalau anak2 kita tu berminat dengan sukan.. Kecuali la kalau ada sebab2 tertentu.. Sokongan ibu bapa tu penting tau.. Kanak2 ni saya perhatikan kalau ibu n bapa mereka datang tengok n bagi sokongan, mereka ni happy sangat.. Senyum sampai ke telinga.. hehheheh..


p/s : Nanti saya update cerita tentang perlawanan kat Teluk Intan ye... ;-)


Thursday, 22 September 2011

Terima Kasih Kanak2 Tabika :-)

Dalam entry INI saya ada cerita yang kanak2 tabika saya buat persembahan nyanyian sempena Sambutan Hari Kemerdekaan n Jamuan Hari Raya.. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. Kanak2 dapat menyanyi lagu patriotik n lagu raya dengan penuh semangat... Siap dapat tepukan n sorokan lagi..hihihi. Eala bukan mudah nak menghafal lagu dalam masa 4 hari...huhuhu

ni lah hasilnya.... menyanyi sambil mengibarkan bendera Malaysia :-)

Wednesday, 21 September 2011

Menang GA Dari Herba Tihara

Alhamdulillah, ada rezeki menang GA lagi. Kali ni saya menang Giveaway Onshop2u.blogspot.com.. Thanks Herba Tihara n ibu alisha bagitau saya pasal kemenangan ni.. Saya di antara 5 orang yang terpilih.. Saya dapat tempat ketiga.. :-)

Tempat ke tiga





nak tengok keputusan penuh?? jom KLIK SINI

thanks lagi sekali Herba Tihara.. 

p/s : Rajin2 la buat GA lagi.. mana tahu ada rezeki saya lagi..hihihi
                               

Monday, 19 September 2011

Nurul oh Nurul..

Susahnya hati.. Nurul dari semalam meragam taknak minum susu.. Mula2 saya ingat maybe perut nurul masuk angin, saya pun sapu la minyak angin. Habis satu badan nurul saya sapu.. tapi nurul camtu jugak..taknak minum susu.. Saya ajak nurul main n menyembang pun nurul tak layan.. Saya pikir nurul letih kot.. Penat berjalan.. 2 3 harini saya n cik abang bawak nurul pergi jalan sana sini, tak lekat pun kat umah.. Last2 nurul tido camtu jer... 

Saya ingatkan bila bangun pagi ni nurul dah ok.. Tapi still sama jer.. Taknak jugak minum susu. Sebaik la saya cuti harini.. Boleh la tengokkan nurul. Petang ni saya n cik abang nak bawak nurul pg klinik.. nak check up. Risau jugak.. Harap2 nurul takda apa2 la..

Dapat hadiah lagi.. :-)

Yeay2 dapat perfume.. Sukernya....hihihihi. Pagi tadi saya telefon mak kat kg. Saja bertanya khabar.. dah lama betul tak telefon mak.. Eala sekarang ni asyik sibuk keje jer. Nak telefon mak pun tak sempat..huhuhu. Dalam dok sembang2 tu saya tiba2 jer tanya kat mak..

Saya : Ada tak surat or apa2 barang yang orang dapat??
Mak : Ada..
Saya : Barang ker surat?? (dengan penuh excited ) hihihihi..
Mak : Barang.. karimah dapat perfume..


Happy giler bila tau saya dapat perfume...hahhaha, tapi sapa yang bagi ye??pelik la plak... ni yang tak sabar nak balik kg ni... Tak sabar nak jumpa mak, ayah n tangok hadiah yang saya dapat... hihihi.. so kalu nak tau sapa yang bagi perfume tu, kena la tungguuuuu...... hihihihi

Wednesday, 14 September 2011

Geramnya dengan kanak-kanak tabika ni!!!

aduh... rasa nak tercabut dah anak tekak ni dok jerit2 kat kanak2 tabika ni... kita suh buat lain, lain yang depa buat...geram btul..dah la tinggal lagi 2 hari jer..taktau la kanak2 ni boleh buat ker tak... Hari jumaat ni tabika saya ada sambutan hari kemerdekaan dan jamuan hari raya... Ada la buat persembahan sikit.... Eala 1st time kat tempat baru, mestilah nak buat yang terbaik.. Tapi kita hanya merancang, Allah yang menentukan... Hope kanak2 boleh la buat yang terbaik hari jumaat ni....

Tuesday, 13 September 2011

Rezeki Bulan Syawal :-)

Alhamdulillah, saya menang 1st Giveaway by Sjb...huhuhu.. Giveaway ni merupakan kemenangan kedua saya. Orang lain dah banyak kali menang terutamanya biras2 saya Intan Berlian n Jaajahat tapi saya baru menang dua jer... Tapi takpa la ada juga menang kan??hihihi.. lagipun setiap kali join saya tak fikir pun nak menang.. just memeriahkan GA yang dianjurkan oleh blogger lain.. Tapi kalu dah menang tu kiranya bonus la... ;-) ok kat bawah ni senarai peserta yang menang 1st Giveaway by Sjb.

The 5 lucky winners are...
  
 * Saya yang no 38.Seputihsalju *

 ni la hadiah yang bakal saya dapat..huhu
thanks ye SJB aka Sue J- B... 
 
 
p/s : lain kali wat la GA lagi.. :-)

Anak Murid Saya ada Tiga Pusar???

 Saya ni kalu jumpa kanak2 mesti saya tengok pusar dulu. Taktau la kenapa.. Dah jadi macam tabiat plak. hihihi. Kata orang kalu 2 pusar, kanak-kanak tu pandai n nakal sikit... Tapi taktau la sejauh mana kebenarannya... Tapi ada seorang kanak-kanak tabika saya ni bukan ada 1 or 2 tapi ada 3 pusar... Ni 1st time saya jumpa.. Mula2 saya cam tak percaya, saya tanya pembantu saya betul ker Syawal ada 3 pusar .. Nama kanak2 tu Muhammad Syawal. Pembantu saya mengiyakan n siap bagitau lagi pusar tu sederet jer... Ermm..betul la ada 3 pusar n sederet jer...

 ( nampak tak ada 3 pusar sederet.. )


( ni la Syawal yang ada pusar 3 tu... :-) )

Saya dapat Kad raya!!!

yeay2 dapat kad raya...hihihi.... Actually ni 1st time saya menang semenjak menjoinkan diri dalam giveaway ni...alhamdulillah ada jugak rezeki... Saya dapat kad raya ni dari Solicious StoriNori. Saya di antara 60 orang yang terpilih memenangi kad raya dari Solicious StoriNori ni. Actually saya tak mengharap sangat pun menang.. Eala ramai giler yang join giveaway ni.. so peluang nak menang memang tipis la...
Apa2 pun thanks Solicious StoriNori.Cantik kad raya ni.. Saya suka sangat.. :-)

( ni la kad raya yang saya dapat )



p/s : Sori ye saya lambat update pasal kad raya ni...  

Wednesday, 7 September 2011

nurul dah boleh meniarap

alhamdulillah....nurul dah boleh meniarap, nurul dah boleh meniarap pada hari kami sekeluarga buat kenduri aqiqah nurul...petang hari kenduri tu saya letak nurul atas katil, sambil2 tu saya tolong la kakak basuh n kemas2 dapur..eala baru lepas kenduri so banyak la keje nak watnya...dok kusyuk kemas2 tu, saya tergerak hati nak tengok nurul...sekali tengok nurul dok mengiring2 n nak meniarap...saya pun apalagi datang la dekat nurul n tengok jer gelagat nurul....selalu nurul mengiring2 jer n tak sangka plak petang tu dia nak meniarap..yang bestnya nurul siap boleh betulkan tangan yang tersepit lagi...hihihi. saya pun apalagi panggil la cik abang suruh tengok nurul...tapi nurul meniarap sekali jer waktu kat sg. siput....tak sempat nak tunjuk kat opah n atuk dia...:-). 
esoknya kami sekeluarga balik p.buntar...mula2 sampai sana pun nurul tak tunjuk perkembangan nak meniarap...saya mula terfikir balik, maybe tilam nurul tak stabil kot, tinggi sebelah ke tu yang nurul boleh meniarap tu....petang sabtu tu kami semua tak layan pun nurul..semua buat hal sendiri..saya taim tu dok berblog, cik abang plak kusyuk tengok tv...tiba2 cik abang panggil saya n bagitau nurul dah boleh meniarap...saya tengok memang betul nurul dah meniarap n sedang berusaha melepaskan tangannya tapi tak berjaya...mula2 saya biarkan jer, eala kata orang bila anak nak buat sesuatu jangan tolong, nanti bila dah besar anak tu selalu mintak bantuan kita n taknak berusaha sendiri...tapi lama2 nurul mula menangis..kesian plak tengok nurul saya pun tolong la betulkan tangannya...lepas pada hari tu, nurul rajin betul nak meniarap, pantang letak mesti nak meniarap...kadang2 dalam tido pun nak meniarap...hihiih, tapi risau jugak takut tertutup hidung n takleh bernafas plak...harap2 tak jadi camtu la...

tadaaaa......

video

Tuesday, 6 September 2011

dapat doodle baru....hihihi

saya dah ada doodle baru....yipiiiii...sebenarnya saya dah lama nak tulis pasal entry doodle ni tapi tak berkesempatan plak... saya dapat doodle ni dari Si Gadis Kecik...thanks ye dik...akak suka sangat... sebelum ni dok tengok blog orang lain semua ada doodle...nampak cute n cantik plak...tu yang teringin sangat tapi nak wat tak reti plak...hihihi...kebetulan plak Si gadis Kecik sedang menganjurkan " Segmen Doodle Free Daripada Si Gadis Kecik ". saya pun apalagi dengan pantas terus join segmen ni....hihihi. tak sangka plak Si Gadis Kecik sudi hadiahkan doodle kat saya...tapi doodle tu saya letak kat blog seputihsalju ye..sudi-sudi la jenguk blog saya tu ye...:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...